Translate

неделя, 7 юли 2013 г.

Когато алгоритмите управляват света

Изглежда, за първи път това се случило на 4 август 2005 година. Полицията в Мемфис (Тенеси) за три часа извършила толкова арести, че се лишила от транспортни средства – всички били пълни със заподозрени в престъпления и тя нямала с какво да се отзовава на нови сигнали.

В следващите три дни били арестувани 1200 души. Това се нарича Crush (Criminal Reduction Utilising Statistical History, намаляване на нивото на престъпност с използването на статистически истории).

Концепцията е очевидна – всеки районен полицай знае, че повечето рецидивисти, живеещи на неговата територия, търгуват с наркотици, крадат, грабят и по други начини компенсират липсата на законни източници на доходи.

Но когато статистиката, показваща същите очевидни факти, се обработи със специално създадена за това програма, вие внезапно прозирате: „Опаа, тези граждани в близко време ще се заемат с престъпни деяния.” Освен това статистиката точно показва дори в кои райони ще се случи това утре, а в кои – вдругиден.

В Мемфис използвали тази техника относително успешно и към 2011 г. престъпността в града намаляла с една четвърт (само за шест години). Оттогава сходни методи за предсказване на пикове на престъпления и групи, склонни към тяхното извършване, били въведени в Полша, Израел, Великобритания и други страни. Първоначално софтуерът за американското градче бил създаден от IBM по алгоритъм, изпробван в други области и отрасли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога