Translate

неделя, 7 юли 2013 г.

Нийл Армстронг - човекът, който промени историята завинаги



Астронавтът е роден на 5 август 1930 година в Уапаконета, Охайо, в семейство с шотландско-ирландски и немски корени. Той показва любовта си към авиацията още през детството си, след като едва двегодишен е заведен от баща си на въздушно състезание в Кливланд.
Армостронг се качва на самолет за първи път в живота си на едва шестгодишна възраст.  В университета Армстронг учи авиоинженерство по програма, финансирана от държавата, която го задължава да служи три години във Военноморските сили на САЩ.
По време на следването си в Университета „Пардю“, Нийл се запознава с Джанет Елизабет Шарън, която също учи там и за която се жени в началото на 1956 година. Двамата имат три деца - Ерик, Карън и Марк.
Армстронг е бил пилот на изтребител по време на Корейската война между 1950-1953 година. Постъпва на работа в НАСА като тестови пилот през 1956 година. Избран е за астронавт на НАСА през 1962 година като заради огромният му опит става командир на мисията „Джемини 8”.  На 14 април 1969 г. ръководството на НАСА оповестява решението си кацането на Луната да се осъществи по време на полета на "Аполо 11" и неговия командир Нийл Армстронг да стане първият човек в света, стъпил на лунната повърхност. Астронавтът престоява на там общо 2 часа и 31 мин.
Армстронг завинаги ще остане в историята с паметните си думи при стъпването на повърхността на Луната: "Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството".
Кадрите с първите човешки крачки на Луната на US астронавта Нийл Армстронг са и най-често търсените фотографии в историята.
Скоро след тази мисия той слага края на кариерата си на астронавт и през 1970 г. е назначен на ръководен пост в Американската космическа агенция (НАСА). На следващата година напуска и започва да преподава аерокосмическа технология в Университета в Синсинати.
Мъжът, който промени хора на човечеството през недалечната 1969 година, ще остане завинаги в пантеона на великите откриватели, които са оставила една голяма част от себе си на Земята и които ще помним завинаги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога